Zajęcia techniczne
ROK SZKOLNY 2023-2024
Od drugiego półrocza uczniowie z klas są kreatywni i sami ustalają, co robią na zajęciach kulinarnych. Co za tym idzie muszą przemyśleć kilka aspektów:
Przeprowadziła: Monika Pawluś [24.04.2024]
Wielkanoc ma bogate tradycje kulinarne i potrawy, które kojarzą nam się właśnie z tym okresem w roku. Na stole wielkanocnym pojawiają się dania, bez których nie wyobrażamy sobie tych Świąt. Na zajęciach kulinarnych uczniowie przygotowują potrawy, które proponują na świąteczny stół
Przeprowadziła: Monika Pawluś [20.03.2024]
♥Walentynkowo na zajęciach kulinarnych♥
Przeprowadziła: Monika Pawluś [14.02.2024]
W ostatnim czasie na zajęciach kulinarnych uczniowie postawili na deser. Jedni piekli babeczki, inni przygotowali pyszne shaki, jeszcze inni koreczki. Cukier, to substancja odżywcza, która daje naszemu organizmowi energię. Niestety cukry zawarte w słodyczach są mniej zdrowe, lepiej zastąpić je cukrami zawartymi w owocach i produktach zbożowych. Młody organizm potrzebuje energii, zatem mała porcja cukru raczej nikomu nie zaszkodzi
Przeprowadziła: Monika Pawluś [18.01.2024]
W ostatnim czasie uczniowie na zajęciach kulinarnych realizowali projekt edukacyjny: Kuchnie świata. Każda grupa wybrała jedną z kuchni. Następnie przez kilka zajęć uczniowie korzystając z różnych źródeł wiedzy poszukiwali informacji, przygotowywali potrawy i zrobili plakaty na temat wybranej kuchni świata. Największe zainteresowanie było kuchnią włoską, hiszpańską i chińską. Na koniec uczniowie zaprezentowali efekty swojej pracy
Przeprowadziła: Monika Pawluś [14.12.2023]
Uczniowie z szóstych klas na zajęciach kulinarnych przygotowali hamburgery
Przeprowadziła: Monika Pawluś [08.11.2023]
Uczniowie z klasy 8a zrobili pyszne polskie danie: schabowy z ziemniakami . W przygotowaniu posiłku młodzież wykorzystała m.in.: garnki, patelnie i kuchenki indukcyjne zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Przeprowadziła: Monika Pawluś [08.11.2023]
Tym razem na słodko i ZDROWO – sałatka owocowa
Przeprowadziła: Monika Pawluś [11.10.2023]
Uczniowie z ósmej klasy postawili na fast food – przygotowali hamburgery. Jak widać smaczne i z porcją witamin
Przeprowadziła: Monika Pawluś [11.10.2023]
Dzięki przystąpieniu szkoły do programu: Laboratoria przyszłości, uczniowie mogą aktywnie uczestniczyć w zajęciach kulinarnych.
Zajęcia kulinarne klasy VI i VIII – robienie kanapek
Przeprowadziła: Monika Pawluś [21.09.2023]
Przeprowadziła: Monika Pawluś [18.09.2023]
ROK SZKOLNY 2022-2023
Zdrowe koktajle
Przeprowadziła: Monika Pawluś [12.06.2023]
Uczniowie klasy 5a na lekcji techniki przygotowali tortille pełne witamin. Wykorzystali sprzęt: noże, obieraczki, deski do krojenia, fartuchy zakupione w ramach programu: Laboratoria przyszłości.
Tortille okazały się świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Uczniowie z wielkim apetytem zajadali się zrobionym przez siebie jedzeniem. Niektórym było mało i robili kolejne 🙂
Przeprowadziła: Monika Pawluś [05.06.2023]
Uczniowie pracując w grupach konstruowali proste zestawy elektroniczne. Zaczęli od prostych projektów, które miały na celu pokazać :
Przeprowadziła: Monika Pawluś [31.03.2023]
Uczniowie klas 6 korzystają z zestawów LEGO oraz długopisów 3D.
Przeprowadził: Jacek Graczyk [03.01.2023]
6c korzysta z długopisów 3D.
Przeprowadził: Jacek Graczyk [16.12.2022]
Okres przedświąteczny u nas na zajęciach technicznych tez jest pracowity. Powstają kolejne ozdoby świąteczne wykonywane za pomocą długopisów 3D.
Przeprowadziła: Monika Pawluś [06.12.2022]
Pierwsze koty za płoty
Przeprowadziła: Monika Pawluś [06.12.2022]
W tym tygodniu uczniowie zakończyli prace związane z wykonaniem pokrowca na telefon. Dzięki ,,Pracowni robótek ręcznych” pozyskanej w ramach programu Laboratoria Przyszłości dzieci korzystały z róznokolorowych nici, igieł, obcinaczek do nici, miarki krawieckiej, nożyczek oraz metalowego naparstka. W efekcie powstały różnokolorowe i ciekawie zdobione pokrowce na telefon.
Przeprowadziła: Monika Pawluś [02.12.2022]
Młodzi projektanci z klas piątych
Przeprowadziła: Monika Pawluś [29.11.2022]
W tym tygodniu klasy piąte wzięły w ręce igły i nitki – otrzymane w ramach projektu: Laboratorium przyszłości. Klasy 5a i 5b poznały rodzaje ściegów i zaczęły uczyć sie ich wyszywać. Zaś uczniowie z klasy 5c uczyli sie przyszywać guziki. W każdej klasie zanim przystąpiono do pracy praktycznej, uczniowie zostali zapoznani z zasadami bezpieczeństwa na stanowisku pracy ręcznej.
Przeprowadziła: Monika Pawluś [27.10.2022]
Jesienne obrazki w wykonaniu klas piątych.