“Zawsze się odżywiaj zdrowo, będziesz myślał wystrzałowo!”
Na lekcjach etyki w klasach: Ia, Ib, Id, IIb, IIc, IId, IIIa, IIId odbył się cykl zajęć poświęconych zdrowemu odżywianiu.
Dzieci wysłuchały wiersza J. Brzechwy pt. “Na straganie”, rozwiązywały krzyżówki i rebusy, dowiedziały się, skąd pochodzą różne produkty, obejrzały bajkę dydaktyczną pt. “Na zdrowie”, zapoznały się z zasadami przygotowywania zdrowych posiłków i dowiedziały się, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu żywności.
Celem zajęć było promowanie zbilansowanej diety oraz poprawa nawyków żywieniowych uczniów.
“Mamy uśmiechnięte minki, bo zjadamy witaminki!”
Ciekawostki o warzywach:
Warzywa hodowane w sposób ekologiczny to prawdziwa kopalnia cennych witamin, minerałów oraz wartości odżywczych. Ich regularne spożywanie wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspiera metabolizm oraz dodaje energii. Dzięki temu możemy cieszyć się dłuższym życiem.
- Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie przykrego potoku łez podczas krojenia cebuli jest trzymanie w ustach… kromki zwykłego chleba. Polecamy wypróbować ten sposób w domu!
- Ziemniaki wydają się być dosyć zwarte i twarde, ale w rzeczywistości zawierają zaledwie 20% ciała stałego, a pozostałe 80% ich składu to woda.
- Jedzenie marchewek faktycznie wpływa na zabarwienie skóry na pomarańczowo. Jest to wynikiem dużej zawartości w tym warzywie beta-karotenu, który trafia pod skórę i czasowo ją delikatnie przebarwia. Efekt ten jest najbardziej widoczny u malutkich dzieci.
- Wielu sportowców osiągających doskonałe rezultaty z sportach siłowych i wytrzymałościowych jest wegetarianami.
- Pierwszym warzywem wyhodowanym przez człowieka w kosmosie był ziemniak.
- Kukurydza jest rodzajem… trawy.
- W starożytnym Egipcie, budowniczy pracujący przy budowie piramid otrzymywali wynagrodzenie za swoja pracę w postaci… rzodkiewek.