8 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Był to dzień propagujący zdrowe produkty i zdrowe odżywianie. Celem święta jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Społeczność uczniowska, chętne klasy miały wybrać sobie w tym dniu kolor przewodni wybranego warzywa lub owocu. Na korytarzach było więc soczyście kolorowo i apetycznie:) W klasach zagościły zdrowe kanapki, owocowe szaszłyki, zdrowe przekąski.
Samorząd Uczniowski rozdawał podczas przerw zdrowe jabłka.
Zobaczcie sami jak to wyglądało.
Z tej okazji uczniowie klasy III c przebrali się na zielono. Motywem przewodnim było kiwi.
Podczas zajęć dzieci z ogromnym zaangażowaniem przygotowały pyszne sałatki owocowe. Było smacznie, kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo!
Ważne jest, aby od najmłodszych lat zaszczepić u dzieci zainteresowanie tym, co jedzą i zapoznać je z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia. To najlepsza inwestycja, jaką możemy poczynić w ich przyszłość.
Opiekunowie SU oraz Samorząd Uczniowski