Lekcja etyki

“Zawsze się odżywiaj zdrowo, będziesz myślał wystrzałowo!”

Na lekcjach etyki w klasach: Ia, Ib, Id, IIb, IIc, IId, IIIa, IIId odbył się cykl zajęć poświęconych zdrowemu odżywianiu.

Dzieci wysłuchały wiersza J. Brzechwy pt. “Na straganie”, rozwiązywały krzyżówki i rebusy, dowiedziały się, skąd pochodzą różne produkty, obejrzały bajkę dydaktyczną pt. “Na zdrowie”, zapoznały się z zasadami przygotowywania zdrowych posiłków i dowiedziały się, w jaki sposób zapobiegać marnotrawstwu żywności.

Celem zajęć było promowanie zbilansowanej diety oraz poprawa nawyków żywieniowych uczniów.

“Mamy uśmiechnięte minki, bo zjadamy witaminki!”

Ciekawostki o warzywach:

Warzywa hodowane w sposób ekologiczny to prawdziwa kopalnia cennych witamin, minerałów oraz wartości odżywczych. Ich regularne spożywanie wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspiera metabolizm oraz dodaje energii. Dzięki temu możemy cieszyć się dłuższym życiem.

  1. Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie przykrego potoku łez podczas krojenia cebuli jest trzymanie w ustach… kromki zwykłego chleba. Polecamy wypróbować ten sposób w domu!
  2. Ziemniaki wydają się być dosyć zwarte i twarde, ale w rzeczywistości zawierają zaledwie 20% ciała stałego, a pozostałe 80% ich składu to woda.
  3. Jedzenie marchewek faktycznie wpływa na zabarwienie skóry na pomarańczowo. Jest to wynikiem dużej zawartości w tym warzywie beta-karotenu, który trafia pod skórę i czasowo ją delikatnie przebarwia. Efekt ten jest najbardziej widoczny u malutkich dzieci.
  4. Wielu sportowców osiągających doskonałe rezultaty z sportach siłowych i wytrzymałościowych jest wegetarianami.
  5. Pierwszym warzywem wyhodowanym przez człowieka w kosmosie był ziemniak.
  6. Kukurydza jest rodzajem… trawy.
  7. W starożytnym Egipcie, budowniczy pracujący przy budowie piramid otrzymywali wynagrodzenie za swoja pracę w postaci… rzodkiewek.

Post Author: Dario